Skip to content
Yazı Renkleri
Bulunduğunuz sayfa: Anasayfa arrow Atkaracalar Hakkında arrow Yöresel Mutfağımız
Yöresel Mutfağımız Yazdır E-posta
Keşkek, bulgur,tarhana, göce, gib. yiyecekleri yöre halkı kendisi üretir.Yöresel yemeklerimizin temelinde buğday ve buğday ürünleri bulunmaktadır. Anadolu'nun pek çok yerinde ki gibi bazı yiyecek maddeleri kurutulmak, salamura yapılmak, turşu kurmak gibi usûllerle kışa hazırlanır. Kıyma, kavurma, sucuk gibi etlikler, kurutulmuş fasulye, patlıcan, biber gibi sebzeler, konserveler, değişik meyvelerden reçeller bunlar arasındadır.

Hamura çeşitli maddeler katılarak sacda, yağda, fırında ve tencerede pişirilerek çok sayıda yemek yapılmaktadır. Dede çöreği,cizleme, bükme, gözleme, mantı, pıhtı, bunların başlıcalarıdır. Tarhana, göce, toyga, dene gibi çorbalarda ana madde buğday ürünleridir.Hayvansal besinler ile yaş ve kuru sebzeler bunlardan sonra gelir.

Yöremiz Mutfağından bazılarını şöyle sıralayabiliriz :

Keşkek: Dibekte beyazlaşıncaya kadar dövülen buğday yıkanıp kuruduktan sonra ayıklanır ve kazana su ile pişmeye bırakılır. Kırmızı parça et kaynatılıp, ince parçalara ayrılır ve dövülerek suyu ile birlikte ocakta pişen buğday denesinin içine konulur. Karıştırılarak pişirmeye devam edilir ve içine bol tereyağ katılır. Koyulan keşkeğimiz yayık fişeği ile sakız kıvamına kadar dövülür. Ocaktan inridilir ve servise hazı hale gelir.

Hamurlu: Mayalı hamurdan yapılan ekmek çeşididir. Un, hamur mayası, su ve tuz kullanılan hamurlunun yapılışı ise şöyledir. Elenen un tekne içine konulur. Teknenin boş bırakılan kısmına hamur mayası, su ve tuz ilave edilerek hamur yoğrulur. Katı olması durumunda su ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar yoğurma işlemine devam edilir. Mayası gelmesi için üstü örtülmek suretiyle bir saat kadar bekletilen hamur büyük pazılar halinde tekneden alınarak elyaslağacı (el yaslı ağacı) kullanılarak açılır. Küllenmiş kızgın sac üzerinde pişirilen hamurlar soğuduktan sonra kullanılır.

Tarhana Çorbası:Domates, biber doğranarak kaynatılır.Ayran suyu ile göcenin irisinden (dövülmüş buğdayın değirmende çekilmiş hali) ocakta maya yapılır. Ayrıca bekletilmiş ayran kazanda ısıtılarak tekneye hazırlanmış maya, göce, kaynatılan domates-biber ve ayran konularak teknede iyice yoğrulur ve bez çuvallara koyularak üzeri örtülür. Üç gün kadar bekleyen hamur, sabahleyin küçük parçalar halinde temiz örtülere dökülür. Tavlanan hamurlar un haline gelinceye kadar ufalanır ve saç kalburdan geçirelerek güneşte iyice kurutulur. Temiz bez torbalarda muhafaza edilir.

Pişirilmesi : Malzeme olarak l kepçe tarhana, l kaşık yağ, l kaşık salça, biraz kıyma ve tuz kullanılır. Yağ ve kıyma birlikte kavrulur, üzerine salça ilave edilerek bir süre daha kavrulan malzemelere tarhana ve su ilave edilerek topak olmaması için kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam edilir. Gerektiği kadar tuz konulur ve kaynatılır. Ocaktan indirelerek servise hazır hale gelir.

Mantı: 2,5 bardak un, bir yumurta ve yeteri miktar tuz konularak katı bir hamur elde edilir. Büyükçe pazılanarak dinlenmeye bırakılır. 200 gr kıymaya, ince kıyılmış yarım demet maydanoz ve 1 adet soğan tuz, karabiber ve nane eklenir ve yoğrularak iç malzemesi elde edilir. Pazılar un yardımıyla 2 mm kalınlığında açılır. Enine ve boyuna 2 cm aralıklarla kesilerek ortaya çıkan karelerin içine bir miktar malzeme konulmak suretiyle kapatılır. Kızgın fırında beş dakika bekletilerek kaynamış tuzlu suya atılmak suretiyle pişirilir. Süzgeçle ayrı bir kaba alınan yemek üzerine sarımsaklı yoğurt ilave edilir. Yağ, salça, biber ve nane ile yapılan karışım üzerine dökülerek servis yapılır.

Yağlı Gözleme: Un, su ve tuz ile maya katılarak elde edilen hamur mayası gelinceye kadar bekletilir. Küçük pazılar alınarak ince olarak açılır ve sac üzerinde pişirilir. Üzerlerine yağ sürülerek üst üste konulan ekmekler sıcak olarak servis yapılır.

Mıklama: Tereyağı ile kıyma kavrulur, içine ince doğranmış kuru soğan eklenerek kavurmaya devam edilir. Baharat ve tuz katılarak kısık ateşte pişirilir. Pişen et göz göz açılarak buralara yumurta kırılır. Başka bir kapta eritilen tereyağı sıcak olarak üzerine dökülür ve kapak örtülerek bir süre daha pişirilir. Ateşten indirilen yemek servise hazırdır.

Hoşmerim: Tavanın içine 500 gram tereyağ konulur ve eritilir. 500 gr. un ilave edilerek pembeleşinceye kadar kavrulur. İçine kaynatılmış yarım bardak sıcak su konularak bir iki defa çevrilir.Üzerine 500 gr. şeker kıvama getirilip üzerine dökülür. Ocaktan indirilerek servis tabağına konur ve soğutulur.
 

Atkaracalar Belediyesi

Ziyaretçi Defteri

Son Yazılan Mesaj
Site Yönetimi
Sitemiz ile ilgili görüşlerinizi ziyaret

Facebook Sayfamız

Ziyaretçi Defteri - Görüşleriniz bizim için değerlidir...

Okuyucu Yorumları

Üye Girişi






Kayıp Parola?
Hesabınız yok mu? Kayıt Ol

Üye Girişi

Nöbetçi Eczaneler

İlçemizi Canlı İzleyin


Kullanıcı Adı: karaca
Şifre: 1234567a